Banos Gergely a Szerverház és a MITH vezetője, az IT szakma nemzetközi kereskedelmének egyik szakértője beszél az elmúlt év piaci változásairól, a 2017-es év kihívásairól, várakozásairól.

Mit mondaIMG_5558rknál 2016-ról, ha a szűkebben értelmezett piacodról kellene nyilatkozni?

A legtöbb ICT cég útkeresésben és átalakulásban – vagy egyszerre mindkettőben -van. Jó pár akvizíció és szétválás történt és több cég új stratégiát keres. Szűkebb piacunkon, az infrastruktúra üzletben a szűkülő piac az egyik meghatározó elem: az államosítások, a telephelyi infrastruktúrák centralizásása és felhőbe helyezése nagy darabokat harap ki a klasszikus üzletből.  Vagyis azt mondhatnám, hogy nem túl kedvező trendek érvényesülnek, viszont a Szerverház eredményeiben szerencsére ez mégsem érezhető.

Hogyan változtak az ügyféligények 2016-ban?

Ha viszonteladókról beszélünk: erős beszállító partnereket keresnek, akikre szakmai szempontból támaszkodhatnak. A végfelhasználók pedig egyre kevésbé hajlandóak a klasszikus gyártói értékesítési csatorna rugalmatlan feltételeihez alkalmazkodni. Azt szeretnék, ha a beszerzési lehetőségek alkalmazkodnának az ő speciális igényeikhez. Végül is, érthető az elvárás, és ez az új igény teremt lehetőséget a szakmailag erős hazai kisvállalkozásoknak.

Milyennek ígérkezik a 2017-es év szakmai szempontból?

Bár a fejlettebb piacokon jelentős technológiai átrendeződés zajlik, amelyben a klasszikus nagy hardvergyártók – HP, IBM, EMC, stb. – piacot veszítenek és a nagy felhő platformok – Amazon Web Services stb. -, illetve a szoftver-vezérelt infrastruktúra megoldások erősödnek. Ebből a magyar piacon még nem sok érzékelhető, így technológiai oldalon nem sok változásra számítunk. Üzletileg viszont mindenképp erős és sikeres évet várunk.

Mit vársz az ügyfelektől? Hogyan változik az ügyfelek magatartása?

A magyar piacon, végfelhasználói oldalon két fő ügyfélcsoportot szolgálunk ki. Ezek közül a KKV-k esetében beruházásokra számítunk, mivel 2017-ben még jelentős összegű uniós források lesznek elérhetők – jó eséllyel utoljára. A multinacionális cégek esetében pedig a beruházások mellett a meglévő rendszerek fenntartása és bővítése teremt számunkra üzleti lehetőségeket az idei évben.

A nagykereskedelmi üzletágunk stabilan növekszik, elsősorban a nemzetközi terjeszkedésünknek köszönhetően. Az idei évben újabb “környékbeli” piacot tervezünk megtesztelni. És természetesen nagy erőket koncentrálunk a számunkra már ismerős USA üzleti lehetőségeire.

Milyen főbb fejlesztéseket terveztél már el 2017-re? Egyáltalán van-e konkrét üzletfejlesztési terved?

Természetesen van konkrét üzletfejlesztési tervünk, és neki is fogtunk a megvalósításának. Január negyedik hetét kezdve elmondhatjuk, hogy egy kickoff rendezvény, egy sales oktatás és két sikeres toborzás áll már mögöttünk – a 2017-es évben. Bár eleve egy igen erős startot terveztünk, hiszen a mi piacunk azért igen intenzíven indul már az év elején. Az idei év fejlesztési prioritásai – miután a megújított csapatunk teljesen felállt és működőképes – tudásbázisunk összeállítása, a kommunikációs tevékenységünk fokozása és természetesen új ügyfelek akvirálása lesznek. A kommunikációs munkánkra jellemző lesz, hogy nem a hagyományos PR munka, hanem inkább a tudásmegosztás lesz ránk jellemző 2017-ben. Bár nyilván, ha az ügyfelek látják a szakmai hátterünket, az erősíti imázsértékünket is.

Mit tartasz a termékeitek közül 2017 slágertermékének, és miért?

Kereskedelmi fókuszú cégként továbbra is hiánypótló tevékenységünket tartom „slágernek”: vagyis a gyártói konstrukcióknál jóval rugalmasabb árazási és logisztikai kondícióinkat. Ezt ráadásul ellátjuk egy olyan tanácsadási szolgáltatással, amely keretében az adott vállalkozás aktuális infrastruktúrális helyzetéből kiindulva felvázoljuk a leglogikusabb fejlesztési irányokat. Ez pedig nyilván jelentős költséghatékonyságot biztosít megrendelőink számára.

Miben akarsz személyesen fejlődni idén?

Az idei év legfontosabb személyes kihívása számomra az elmúlt közel húsz évem szakmai és kereskedelmi tudásának átadása az újgenerációs kollégáim számára. Folyamatosan „helyzetbe akarom hozni” őket. Ennek során megízlelik a sikert és kialakul egyfajta „sikerfüggőség”. Ezen kívül több projektet indítok idén a Szerverház mellett. Ezek párhuzamos menedzsmentje komoly feladatot, új típusú szemléletet jelent számomra – szóval kihívásban nem lesz hiány.

Miben várod el a legnagyobb előrelépést a szakmai csapatodtól?

A szakmai csapat vezetése a nemrég felállított új vezetési struktúrának megfelelően kikerül a közvetlen irányításom alól. Az idei évben az elvárásom a részleg felé egyrészt az, hogy proaktívan támogassák a kereskedelmi csapatot, másrészt a szakmai tudásbázis és az oktatási anyagok összeállításában szánok nekik fontos feladatot.

Miben várod el a legnagyobb fejlődést az értékesítési csapatodtól?

Az előbbi gondolat folyományaképp a szakmai és értékesítési tudásuk fejlesztésében vár rájuk komoly feladat idén. Ez a többlettudás több önbizalmat jelent: ami a mi esetünkben egyértelműen több üzletkötéssel fog párosulni. Ráadásul a Szerverházat az ügyfelek szakmai partnerként ismerik, és ezt a szemléletet fent kívánom tartani, erősíteni fogom.

Mit gondolsz összességében, milyen éve lesz a Szerverháznak?

Kiemelkedően sikeres évre számítok, egyrészt a piac alakulása miatt, másrészt azért, mert a közel két éve tartó fejlesztési projektünk gyümölcsei idén érnek be.