Az alakor vagy egyszemű búza az egyik legősibb gabonaféle. Az alacsony terméshozam miatt ugyan kiszorult a termelésből, viszont az egészséges táplálkozási trend fejlődésével újra népszerűvé válhat.

Az alakor felvirágozása!

A legrégebb óta termesztett gabona fajta, őshazája Kis-Ázsia ahol körülbelül 10 000 éve használják, és termesztik a mai napig. A Kárpát-medence területén nyolcezer évvel ezelőtt jelent meg, egészen a 19. századig Magyarország kisebb területein megtalálható volt, de a napjainkban is használt közönséges- vagy vetésibúza kiszorította termelésből, hiszen az nagyobb hozammal kecsegtet. Gyenge táperejű földek gabonájának is nevezik, hiszen fagyálló, szárazságtűrése miatt mostoha körülmények között is termékeny tud lenni az alakor. Ez az értékes gabonafajta betegségellenálló, növényvédelmet nem igényel, és talajelőkészítés nélkül termeszthető. Jelentős gyomelnyomó képességgel bír, és a vadak sem bántják ezt a tápanyagdús gabonafélét.

Ezen okok miatt kezdte meg az alakor termesztését Vörös Géza, a Vörös Pasta tulajdonosa.

einkorn-wheat-berries-flour

Miért is jó az alakor nekünk?

Az alakor, az ősi kultúrák kenyérnövénye, értékes aminosav tartalmánál, gazdag mikroelem összetételénél fogva a reformkonyha alapanyaga. A gabonafélék közül az alakor rendelkezik a legmagasabb szárazanyagra számított nyersfehérje-tartalommal, különösen gazdag ásványi anyagtartalma (réz, nátrium, magnézium, cink, vas), illetve a legalacsonyabb szénhidrát szinttel is. Ennek a gabonafajtának a legalacsonyabb gliadin tartalma ami megoldás lehet a gluténérzékenyek számára.

Ez a nagyszerű gabona az alapanyaga az Einkorn Editionnek, ami erőt, energiát biztosít a fogyasztói számára az aktív élethez. Nem csak fizikai, hanem a szellemi frissességet is kínál a felhasználói számára.