Többféle megközelítés létezik a belsőépítészeti megoldások valóban egyedivé tételére. A lényeg mindig az, hogy a megrendelő, az otthon tulajdonosa minél inkább sajátjáénak érezze ingatlanját. Azonban az eddigi megoldások mindig egy –egy központi elméletből indultak ki, és azt próbálták ráhúzni az igényes ügyfélre. Létezik már azonban egy valóban személyre szabott megoldás, mely konkrétan a megrendelő életviteléhez, stílusához, személyiségéhez igazodik: a személyiség alapú belsőépítészet.

Hagyományos „egyedi” megoldások

A hagyományos megoldások különböző elvek mentén alakítják át a megrendelők életterét. Vannak közöttük nagyon hatásosak természetesen, hiszen akár több évezredes hagyományokra is támaszkodhatnak. De azt rögzíteni kell, mely szerint attól, hogy egy elvet követünk, és ezt egy építész/belsőépítész stúdió tudja alkalmazni, még ha profin is teszi azt, nem lesz a megoldás személyre szabott és egyedi. Bár ezek a megjegyzések nyilván jól mutatnak egy ajánlat, egy honlap felirataként, de sajnos nem rendelkezik az ehhez szükséges tartalommal. Ráadásul ezek a megjegyzések elcsépeltek is már, hiszen minden második „utcasarkon” – nem túl nagy túlzással élve – találhatunk az egyediségre vonatkozó megjegyzést, afféle ügyfélcsalógatóként. És amíg a piacon nem létezik egy valódi megoldás, addig ezekkel nem is érdemes nagyon vitatkozni. Abban is egyetértünk, hogy jelenleg a stúdiók megpróbálnak az ügyfélkiszolgálás terén egyedit nyújtani, és ebben viszont már előrehaladott állapotokat látunk Magyarországon is.  De akkor illik úgy pontosítani a reklámszöveget, hogy „egyedi kiszolgálás”, és ezzel ugye jelezzük, hogy a termék, a megoldás nem lesz valóban testre szabott! A jelenlegi standard megoldásokból a leginkább az ügyfél elvárásaihoz igazított lehet, de valóban testreszabott nem valószínű!

Az otthonunk mi magunk vagyunk!

Jó klisés indítás, nem? Ezzel aztán sok újdonságot nem mondtunk! Sőt, ezt mindenki tudja. Ami leginkább úgy alakul ki, hogy az amúgy már egyszer az ígéret szerint testreszabott megoldást utána a család tovább alakítja, amíg valóban otthonossá nem teszi életterét. És aztán az otthon elnyeri általában ideiglenes végső formátumát, ami igencsak árulkodik a bent lakók személyiségéről. Ezt a következtetést már kevesen gondolják végig egyébként, és egy átlagembernek nem is szükséges foglalkoznia ezzel. Azonban a karrierjét most építő, vagy már a ranglétrán megfelelő pozícióban lévő menedzsernek ezzel a kérdéssel ideje korán el kell kezdenie foglalkozni! Ugyanis előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az, hogy barátok, kollégák, akár ügyfelek is, ne szembesüljenek azzal, hogyan is él a kedves üzleti partner. Persze mondhatnánk azt – és általában a magyar ember így is van ezzel -, hogy senkinek semmi köze a magánéletünkhöz. De mi most azokról a menedzserekről beszélünk, akik ezt meg akarják mutatni a külvilág számára. És egyre több ilyen menedzser futkos a magyar üzleti életben is. A másik tábor – a magánéletet szentnek és sérthetetlennek tartó tömeg – számára is fontos egyébként az, hogy milyen életteret teremt magának. Mármint az a része, hogy illeszkedik-e az a család személyiségéhez, viselkedéséhez vagy sem? Persze lehet ezt ad-hoc vezérelve is kiépítgetni, de annak vannak hátulütői. Egyrészt, ha folyamatosan alakítgatjuk az életteret, sosem tudván igazán, hogy mi zavar bennünket, az gerjeszthet plusz kiadásokat, meg nem értéseket családon belül, és egyéb kényelmetlen vagy épp konfliktusokkal teli szituációt. Sokkal okosabb megoldás tisztában lenni első perctől kezdve azzal, hogy a család személyiségből adódó konkrét elvárásai egy otthonnal kapcsolatban hogyan alakulnak. Majd érdemes ehhez igazítani az alap belsőépítészetet már a kezdetekkor. És hát itt jönnek a képbe azok az építész/belsőépítész stúdiók, akik rendelkeznek ezzel a tudással, és felkészültek a modern megoldásokkal. Akik nem akarnak ráerőltetni különböző szakmai szlogenekkel egy most épp divatos trendet olyanra, akinek egyébként személyisége teljesen messze áll attól az épp most futó megoldástól.

Személyiségünk bemérése

Ahhoz, hogy a személyiségünkhöz igazított megoldásokat kapjunk, a megrendelésünket teljesítő cégnek be kell tudni azonosítania személyiségünket. Sőt, ezen túlmenően le kell tudnia azt fordítania saját szakmai nyelvezetére. Erre jelenleg Magyarországon egy cég képes, de valószínűleg lesznek követők a sorban. Nem túl könnyű elindulni ezen a területen, hiszen személyiségtípus beméréssel foglalkozó céggel kell kapcsolatot létesíteni. A stúdiónak meg kell tanulnia a személyiség rendszerek alapjait, sőt már termékeit, megoldásait is arra a nyelvezetre kell lefordítani. Miért nem indultak el magyar cégek tömegesen ebbe az irányba? A válasz nagyon egyszerű! Igen jelentős befektetés mindez a stúdió részéről, ami ráadásul lassan forog vissza az üzletbe. De a legnagyobb probléma, legalábbis a hagyományos magyar cégtulajdonosok számára, hogy nem látják az egyértelmű hozzáadott értéket az üzletben, hiszen az ügyfél nem fog külön személyiség elemzésért fizetni – amik egyébként több százezer forintos nagyságrendet tesznek ki egy főre levetítve is – és hát úgy vannak vele, hogy ezt a költséget miért is vállalnák fel. Jó lesz a trend az ügyfélnek! Ezen túlmenően a folyamatos kapcsolatot is menedzselni kell a személyiség elemző cégekkel, hiszen egy-egy új ügyfél megjelenésénél komplex személyiség profilt kell kapni az új otthon tulajdonosáról, hogy érdemben tudjanak ahhoz igazodni a tervezés során.  Szóval sok a munka mindezzel. Ráadásul a magyar cégek nemzetközi szinten sem olyan ismertek, hogy egy személyiség elemző cég fantáziát lásson bennük egy hosszú távú partneri kapcsolat kialakításához. Amennyiben viszont mindezt sikerült kialakítani, a helyzet nagyon egyszerű. Kedves ügyfél bemegy a stúdióhoz, ott különböző kérdésekkel felmérik a leendő megrendelő személyiségét. Az adatokat kódolva – a teljes titoktartásra figyelve – beküldik a személyiség elemző központba, ahonnan a stúdió megkapja a konkrét, otthonra vonatkozó leírást, mely alapján el tud indulni a már valóban az ügyfél személyiségére szabott, valóban egyedi tervezés.

A végeredmény: személyre szabott otthon

És hát a végeredmény magáért beszél. Nem úgy fog kinézni az otthon, mint a legutóbb katalógus legszebb referencia otthona. Ugyanazt a színvonalat, megoldásokat, és nemzetközi modern trendet fogja képviselni de úgy, hogy az ügyfél tökéletesen otthon érezze magát. Sőt, mivel pontosan fel van világosítva az otthon tulajdonosa, hogy mi, miért is került a lakásba, házban, irodában oda, ahova, így nem csak otthon érzi magát, hanem pontosan tudja, hogy otthon van! Ez persze nem azt jelenti, hogy aztán örök életére ugyanabban a környezetben fogja élni az életét, hiszen a változás iránti igény személyiségtípusonként jelentősen eltér egymástól. Van olyan típus, akinek évente át kell alakítania az életterét, és van olyan, aki rosszul van már a gondolattól is, hogy valaminek változnia kell körülötte. Pláne, ha egy család lakja az adott otthont, akkor ezek a hatások egyidőben egyszerre is előkerülhetnek, így a tervezőnek erre is kell készülnie! És ez már ennek a munkának a szakmai nehézsége, melyet minden személyiség alapú otthont tervező stúdiónak el kell tudni sajátítania! De hát az elmúlt években végre észhez tért a világ, hogy az objektumok helyett az embert kell ismét a fókuszba helyezni. És hát az embernek van ám személyisége, mely alapvetően meghatározza azt, hogy milyen barátai, milyen autója, milyen lakása van, és természetesen azt is definiálja, hogy annak az otthonnak hogyan kell kinéznie, hogy ő, a tulajdonos, a legboldogabb életet élhesse!