Napjaink egyik legfelkapottabb munkájáról, az értékesítés rejtelmeiről beszélgettünk Hargitai Dáviddal, a Szerverház Kft. értékesítő vezetőjével. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvend a sales. Nem véletlenül, hiszen egy igazán jó értékesítő magas színvonalon él, és a sikereinek csak saját maga szab határt. Ennek megfelelően sokan fognak bele, viszont nagyon kevesen válnak igazán sikeressé a szakmában.

Sales vezetőként milyen feladatokat látsz el? Van-e esetleg egy napi rutinod, vagy minden napod máshogy tevődik össze?

Sales vezetőként az elsődleges feladatom, hogy a management/ügyvezető által kért számokat és terveket a sales csapattal elérjem és megvalósítsam. A nap mindig korán, az új emailek feldolgozásával kezdődik, a fontos információkat azonnal továbbítom is a csapat felé, és a munkakezdésre összeáll a napi elvégzendő feladatlista a fejemben. A napok sosem telnek ugyanúgy, nagyon változatos az élet a Szerverháznál. Kis ízelítő: szakmai rendezvények, ügyféllátogatások, belső és külső oktatások, networking események. Nincs megállás. Ez egy vidámpark, ami nyitva van az év 365 napján!

Értékesítő vezetőként a sales csapat tagjai hozzád fordulhatnak szakmai tanácsokért. Mik azok a legnagyobb hibák, amiket a rutintalan munkatársaid elkövetnek?

Igyekszem a munkatársaimat megóvni azoktól a szakmai hibáktól, amiket én korábban elkövettem, de sokszor úgy érzem, hogy ezeket ők is meg akarják tapasztalni. A legnagyobb hiba talán mégis az, hogy nehezen oldódnak fel, túlságosan rágörcsölnek feladatokra, helyzetekre, és nehezen engednek el olyan dolgokat, amelyekre már nem szabad energiát fordítani.

Manapság nagyon divatos szakma lett az sales, főleg a fiatalok körében. Véleményed szerint mik azok a tulajdonságok, amik nélkülözhetetlenek egy sikeres sales szakember számára?

A sales örök, de véleményem szerint nincs tökéletes recept, amivel mindenki sikeres értékesítő lehetne. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb tulajdonságok, amivel rendelkezned kell ahhoz, hogy el tudd kezdeni az értékesítést az a kitartás, jó adag magabiztosság, a nyitottság egy kis vagánysággal vegyítve sosem árt. Minden más megtanulható, elsajátítható.

Mostanában sokszor hallok egy mondást, miszerint a szorgalmasabb mindig sikeresebb lesz, mint a tehetséges, de lusta ember. Ezzel csak arra akarok rávilágítani, hogy valaki hiába rendelkezik azokkal a jellemzőkkel, amik ahhoz szükségesek, hogy jó szakember lehessen, ha nem képezi folyamatosan magát, akkor nem fogja elérni a hozzá fűzött reményeket. Ez mennyire igaz az értékesítésre?

Sok tehetséges emberrel találkoztam az eddigi pályafutásom során. Sokakban volt kódolva a siker, de mégsem jutottak a csúcs közelébe. Nem volt meg az alázat és szorgalom, így a kevésbé tehetségesebb, de annál szorgalmasabb munkatársak mindig sokkal sikeresebbek lettek. Ha tehetséges vagy az nagy szerencse, de ez nem lehet mentség arra, hogy ne hozz ki magadból minimum a 100 %-ot.

Mi a legnehezebb, a legnagyobb kihívás egy sales szakember számára? Több barátom is el kezdett foglalkozni az értékesítéssel, viszont a legtöbben belebuktak és nem tudták megmondani, hogy mi lehetett a kudarc oka.

Sokan azt gondolják, hogy az értékesítés könnyű, bárki meg tudja csinálni, hiszen „csak” el kell adni. Ennél összetettebb ez a munka, hiszen folyamatos tanulást, fejlődést és kitartást kíván. Ha nem jönnek azonnal az eredmények, akkor sem szabad feladni, tovább kell csinálni akkor is, ha mindenki a környezetedben feladta. A saját céljaidat akard elérni! Ez saját tapasztalat. A pályám kezdetén nem jöttek a sikerek – pénzügyi szektor -, 3 hónapig csak telefonáltam és hajtottam az ügyfelet nulla eredménnyel, aztán meg volt az áttörés, és onnantól kezdve nem volt megállás. Mégis ez a 3 hónap kitartó munka eredményezte azt, hogy a későbbi hullámvölgyeket, rosszabb periódusokat könnyebben fel tudtam dolgozni, és a legkilátástalanabb helyzetből is talpra tudtam állni, míg azok, akiknek a siker hamar jött, a későbbi kudarcot nem tudták feldolgozni és feladták.

Rengeteg értékesítéssel foglalkozó könyvet olvashat az ember, én is végiglapoztam egy jó párat. Viszont több könyvben is az előadásmódot illetően általánosítással találkoztam, holott véleményem szerint az a legfontosabb egy értékesítő számára, hogy megtalálja a saját stílusát, hiszen abban lesz a leghitelesebb és a legsikeresebb. Te mit szoktál javasolni a fiatal kollégáidnak a stílusukat illetően?

Ezzel teljesen egyetértek. Vannak bevált alapfogások a salesben, amik jó kiindulási pontot adnak, de az értékesítési csapatomtól határozottan azt kérem, hogy ezeket alapokat formálja át a saját egyéniségére és stílusára, ne a másikat próbáljon utánozni. Ami az egyik ügyfélnek szimpatikus, az a másikat taszítja.