A Fata Morgana fashion brandnél hatalmas munka folyik, hiszen gőzerővel készül a cég az első kollekciójának kivitelezésére és bemutatására. Ördög Aliz a cég alapítója és vezető tervezője mesélte el nekünk, hogy mi is volt az alapvető ihlet a kollekció megalkotása során.

Az első kollekció tervezési munkájának megkezdésekor beszélgettünk utoljára. Azóta mi történt veletek, hogyan halad a munka?

Véleményem szerint a lehető legjobb ütemben haladnak a munkák, hiszen a tervezési munkafázis végéhez értünk, és jelenleg már az anyagok kiválasztása folyik. A kollekcióhoz tervezett minták már gyártásban vannak, a gombok, cipzárak kiválasztása már lezajlott. Mostanában fognak csatlakozni a műszaki előkészítő, és a szabásminta ellenőrző szakemberek a csapathoz. Egyelőre az előre kidolgozott tervnek megfelelően haladunk, és nagyon meg vagyok elégedve az eddig elvégzett munka minőségével.

Mi volt a ruhadarabok tervezésekor a középpontba állítva? Mi volt az alapvető ihlet, ami köré felépítetted a kollekciót?

Két irányból kell megközelíteni az ihlet forrását. Az egyik, hogy a Fata Morgana első kollekciójának maga a márka jelentését kell visszaadni, azaz a délibáb jelleget. Ez abban nyilvánul meg, hogy a kollekciónál fémes csillogást, áttetsző anyagokat használtunk, tükröződések figyelhetőek meg egyes ruhadaraboknál. Ezek mind a délibáb hangulatát próbálják meg visszaadni. Nagyon fontos volt számomra, hogy az Alföld hangulata, formavilága is megjelenjen a kollekcióban, például a színvilág, növény-állatvilág, régi népviselet. Igazából mindenből próbáltunk egy kicsit meríteni. Ki kell emeljem, hogy nem direkt módon, de egy ruhán sem fog megjelenni egy népi motívum sem, inkább csak inspiráció forrásaként használtuk ezeket.

A másik oldal teljesen más, hiszen egy olyan új irányt akarunk teremteni a smart casual világában, ami eddig nem volt jellemző ebben a stílusban. Talán a legkifejezőbb szó a multifunkcionalitás. Ha a női kollekciót nézzük, a tervezéskor az a szempont volt a szemünk előtt, hogy egy vezető beosztású családos hölgynek az öltözete egész napra megfelelőnek kell lennie. Nem csak a tárgyalásra, de a játszótérre is, így egy olyan irányt próbáltunk megalkotni, ami ezt az igényt kielégíti.

Térjünk ki az egyes „vonalakra”. Úgy tudom, hogy bizonyos vonalakhoz különböző történetek tartoznak. Mesélnél egy kicsit ezekről a sztorikról?

Igen. Ahogy említettem az imént is, nagyon fontos volt számomra, hogy az Alföldre jellemző formák, színek megjelenjenek, mivel én is innen származom. Olyan formákra, vonalakra kell elsősorban gondolni, mint a homokdűnék hullámai, amit a szél formázott meg, vagy éppen szikes talaj motívum is megjelenik egyes ruhákon. A színek terén is maradtunk az Alföld hangulatánál, és ezért neutrális színek dominálnak. A kollekció uralkodó színe a fehér, a víz zöldes-kék árnyalata, illetve a jégkék. Ezeket kombináltuk pár élénk színnel.

Az előző beszélgetésünk során a Fata Morgana célcsoportjának a sikeres embereket említetted, akik az életüket harmóniában élik. Ez hogyan köszön vissza a kollekció során?

Gyakorlott üzletasszonyként úgy gondolom, nagyon fontos, hogy megfelelő módon válasszuk meg a célcsoportunkat. Ennek megfelelően azokat az embereket céloztuk meg, akik az életükben harmóniában élnek, szeretik a klasszikus eleganciát a modern ruhákban. A kollekció alapvetően letisztult, de mégis megbújik benne a kreativitás, ami megkülönbözteti a sikeres embereket a hétköznapiaktól. Magas minőségű anyagokkal dolgozunk, ami nagyon is fontos ennek a közösségnek, hiszen ritkán öltözik egy eredményes ember hivalkodó, feltűnő módon, viszont kell számukra az a plusz, amit a Fata Morgana tud nyújtani.

Hogy érzed, mi a legnagyobb kihívás a munka során?

Az idő hiánya miatt a tervezői csapatnak és nekem gyorsan egymásra kellett hangolódnunk, hiszen ha a tervezői csapatomon csak átnyomnám az ötleteimet, pontosan azt a harmóniát veszítené el a kollekció, ami a brand egyik eszménye.

A tervek egy része már megvan, mikor kezditek meg a gyártást?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor véleményem szerint nyár végén már a férfi és a női kollekció is gyártásra kerül és úgy gondolom, hogy októberben be is tudjuk mutatni a kollekció darabjait.

Jó munkát kívánok, és nagyon izgatott vagyok, hogy láthassam a kész kollekciót!