A 3B kulcspontjai

A 3B rendszere több mint 15 év üzletfejlesztési tapasztalataiból, 13 gazdasági szektor, több mint 120 000 ember elemzéséből épült fel.

A 3B viselkedés alapú stratégiák, képzések, tanácsadás középpontjában az ember és annak döntési mechanizmusa áll.

A 3B ideológiája szerint az üzletet emberek építik és működtetik, vagyis üzletünk megértéséhez szükséges megértenünk a benne dolgozó emberek viselkedését, az abban bekövetkezett változásokat, azok okait.

A 3B személyiségtípus beazonosításra képes rendszer, de felhasználása ezen túlmutat. Egy személy beazonosításán túlmenően meghatározza adott emberek csoportjának – család, kollektíva, piacon lévő vásárlók stb. – összevont személyiségtípusát meghatározni.

A 3B speciális személyiségtípus beazonosítás tudása segítségével személyre, csapatra, cégre, piacra szabott egyedi képzéseket épít fel megrendelői számára.

A 3B az elemzések során 3 különböző személyiségtípus-állapotot vizsgál: eredeti, álarc, módosult. Ennek segítségével nyomon követhető egy adott személyiségtípusban bekövetkezett változások, felvázolható a jövőbeni módosulások.

A 3B egyetlenként képes a generációk modern személyiségtípus alapú tudatos megkülönböztetésére.

A 3B, junior- és sporttesztjeinek köszönhetően a világon elsőként alkalmazott személyiségtípus beazonosító rendszer az oktatás és a sport területén.

0 év
üzletfejlesztési tapasztalat
0
gazdasági szektor
0 ezer
ember elemzése

3b system alapok

A 3B alapjainak lefektetése 2001-ben kezdődött. Az első felhasználási terület az értékesítés volt. A rendszer alap gondolatát az akkor már világszerte ismert, Thomas féle DISC rendszer adta. A rendszer személyiségtípus-csoportok tipizálásával, motivációs együtthatók meghatározásával működött. A 3B rendszer életre hívásának oka az ügyfelek jobb megértése, döntési folyamataik felvázolása és tipizálása, ezáltal az értékesítés hatékonyságának növelése volt. Az értékesítésnél rendkívül szerepe van annak, hogy az adott személyiségtípus beazonosítás külső, mindenki által felismerhető jegyek alapján nagy biztonsággal megtörténhessen. A 3B is erre koncentrált! Azt lehetett tapasztalni, hogy az öltözködés, a kommunikációban fellelhető reakciók, a vizsgált személyt körülvevő környezet és kedvenc tárgyi eszközei segítségével könnyen meghatározható az eredeti személyiségtípus.

2001

Első lépés:

Értékesítés

A 3B gyors fejlődését a rendelkezésre álló nagy létszámú értékesítési csapatok biztosították, melyeknél  hatékonyan, gyors eredményekre lehetett szert tenni a rendszer működését illetően. Több mint 200 kiemelt értékesítési tréning tapasztalata segítette a rendszer tökéletesítését. A külső jegyek pontosítása több 10 000 ügyfél tesztelése alapján történt, és mára egy megbízható analízist jelentenek a felhasználók számára.

2003

Második lépés:

Szervezetfejlesztés

A 3B rendszer az értékesítésben alkalmazók felkérésére fordult a szervezetfejlesztés irányába. Az értékesítés egyértelműen fontos terület volt mindenki számára, hiszen a pénz közvetlenül onnan ered. A szervezetfejlesztésnél tulajdonképpen az értékesítésből megszerzett személyiségtípus tapasztalatok alapján a 3B könnyen teret hódított. A dolgozók beazonosítása után meghatározza motivációs pontjaikat, legfőbb ismérveiket. Ennek segítségével véleményt formál egy adott dolgozó adott pozícióban, adott feladat elvégzéséhez rendelkező alkalmasságáról is. Vagyis a 3B a szervezetfejlesztésben elsősorban egy adott szervezet gyenge és erős pontjait határozza meg, információt nyújt a kiválasztáshoz, a szükséges cserékhez. A rendszer nagy előnye, hogy igen rövid teszt – 36 kérdés – segítségével elemez, ebből az eredeti, álarc és módosult állapotokat egyaránt felméri. A 3B mögött ma már több tízezres adatbázis áll, melyek az egyéni elemzések után ellenőrzési lehetőséget biztosítanak a múltbéli adatok összevetésének segítségével.

2005

Harmadik lépés:

Üzleti stratégia

Aki a rendszert alkalmazta az értékesítés, majd később a szervezetfejlesztés során, később egyre inkább fordult a 3B saját üzletén belüli magasabb szintre helyezése felé. Mivel a rendszer képes volt ekkor már ember csoportok összevont elemzésére, főbb személyiségtípuson alapuló ismérveik meghatározására, alkalmassá vált egy adott piac vásárlóinak vizsgálatára. A vásárlók viselkedésének beazonosítása egyértelművé tette a 3B-t alkalmazó cégek számára, hogy milyen termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelenniük a piacon a nagyobb eredmények eléréséhez, piaci pozíciójuk növeléséhez. Vagyis lehetőség nyílt arra, hogy a 3B stratégiaépítő rendszerré váljon, amely közvetlen kapcsolatot teremt az üzletben a stratégia és az operatív munkavégző között. Ugyanazon elmélet mentén azonosítja be a dolgozót, a vásárlót, a terméket így magát a céget is. A megbízók piacán a konkurencia először meggyengült, majd az esetek többségében jelentéktelenné vált vagy épp eltűnt a piacról, legyen az német, spanyol, magyar – főváros, vidék – lokáció, média, bank, IT, jármű vagy épp FMCG területről szó. Az elmúlt 9 évben több mint 100 üzleti stratégia épült fel a 3B alkalmazásával, 3 kontinensen, 11 országban.

2010

Negyedik lépés:

A könyv

A rendszer ismertsége szempontjából a legnagyobb lépés a 3B – Behaviour Based Business, Az alapok című könyv megjelenése volt. Az addig csak érdekesnek, furcsának gondolt elmélet jelentős népszerűségre tett szert. Olvasói elsősorban cégvezetők, tulajdonosok és közvetlen környezetük. A könyv tulajdonképpen hivatalosan publikált, az elmúlt 40 évben egyetlenként, egyedi, pszichológiai rendszert.

2014

Ötödik lépés:

Képzések

A rendszer személyiségtípus beazonosítási információit használva felépítésre kerültek a 3B egyedi képzések értékesítési-, menedzsment-, csapatéptés területeken. A képzések sajátossága, hogy a résztvevők saját egyéni személyiség profilukkal érkeznek a 2, illetve 3 napos tanulásra, melynek segítségével a helyszínen konkrét, az ő egyéni erősségeikre és gyengeségeikre koncentrálva kapnak a gyakorlatban azonnal alkalmazható tudást. Ennek köszönhető, hogy már az első évben 96 képzési napot teljesítettünk multinacionális-, és hazai vállalati megrendelőink számára. Büszkék vagyunk arra, hogy üzleti partnereink az első képzések után minden esetben további megrendelésekkel tisztelték meg a 3B-t.

2015

Hatodik lépés:

Oktatás, sport, gyermeknevelés

A 3B mindig kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a személyiségtípus beazonosító tudás erejét az üzleti életen kívül is alkalmazhatóvá tegye. Ennek fényében készült el a 3B junior teszt, mely a személyiségtípus beazonosítást már az olvasni tudó gyermekek – vagy épp szülei – számára is lehetővé teszi. Továbbá első személyiségtípus beazonosító rendszerként került alkalmazásra az élsport területén, ahol nemzeti válogatott és klubcsapatok pszichológiai munkáját támogatja.

 • Palencsár Miklós
  • Palencsár Miklós
  • CEO
 • Kevin Vermillion
  • Kevin Vermillion
  • International Development Director
 • Jakab Tamás
  • Jakab Tamás
  • International Creative Director
 • Alencar Cassiano Rossoni
  • Alencar Cassiano Rossoni
  • Social Media Manager
 • dr. Pócz János
  • dr. Pócz János
  • Senior Konzulens
 • Krebsz Zoltán
  • Krebsz Zoltán
  • Konzulens
 • Vermes Tamás
  • Vermes Tamás
  • Konzulens
 • Sótonyi Tamás
  • Sótonyi Tamás
  • Konzulens