Stratégiai tanácsadás

Amikor üzletfejlesztésbe kezdünk, fontos meghatározni a kiindulási pontot. A cég kulcsembereinek felmérése, a termékek/szolgáltatások vizsgálata, majd ezek eredményeinek egybevetése a céget irányító vezető profiljával, konkrét képet ad a cég jelenlegi piaci lehetőségeiről, erősségeiről, gyengeségeiről.

Üzleti stratégia

A „stratégia” eléggé elcsépelt üzleti fogalom manapság. Ha egy cégvezető a jövőbe révedő megállapításokat tesz, akkor azt már hajlamos stratégiaként felfogni…

Cégelemzés

Komplex személyiség-és viselkedés profilok elkészítése. Az egyéni elemzések csapatszintű értékelése, mely segítségével egyértelműen meghatározhatók az elemzett csapat/cég jelenlegi hiányosságai, fejlesztendő területei, üzletfejlesztési kihívásai.

Szervezetfejlesztés

A 3B szervezetfejlesztése tulajdonképpen a különböző üzletfejlesztési moduloknak a megbízó szükségletei alapján összeállított együttese. Közös pont az cégelemzés, hiszen…

Képzések

A 3B képzések a résztvevők személyiségprofiljához igazodnak, vagyis a tudásátadás egy új dimenzióját adják a megrendelők számára. A képzések során kiemelt hangsúlyt kapnak az aktuális stratégiai, piaci ismeretek és a generációs trendek értelmezése.

Recruitment

A cég fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy előre megtervezett rendszerben új személyiségek, új munkavállalók kerüljenek be a szervezetbe…

CV elemző rendszer

Pontos személyiség beazonosítás, önéletrajz alapján 5 perc munkával 24 óra alatt.

Gamification

A vállalati motivációs környezetet egyre több cég a vállalat üzleti céljai irányába mutató ‘játékos” megoldással, a Gamification segítségével képzelik el. A jó Gamification nemcsak játszat, hanem a játékos személyiségét…

Képzések

A  3B képzések a résztvevők személyiségprofiljához igazodnak, vagyis a tudásátadás egy új dimenzióját adják a megrendelők számára. A képzések során kiemelt hangsúlyt kapnak az aktuális stratégiai, piaci ismeretek és a generrációs tendek értelmezése.

Cégelemzés

Állapotfelmérés

A mikor üzletfejlesztésbe kezdünk, fontos meghatározni a kiindulási pontot. A cég kulcsembereinek felmérése, a termékek/szolgáltatások vizsgálata, majd ezek eredményeinek egybevetése a céget irányító vezető profiljával, konkrét képet ad a cég jelenlegi piaci lehetőségeiről, erősségeiről, gyengeségeiről. Az állapotfelmérés során a következő lépésekkel tervezünk:

 • elsőszámú vezető személyiségtípusának meghatározása
 • kulcsemberek személyiségtípusának meghatározása
 • jelenlegi termékek/szolgáltatások profiljának meghatározása
 • cég profiljának meghatározása

A vizsgálat során az elemzésben résztvevők 36 kérdéses tesztet töltenek ki, majd egy 2-3 órás workshopon vesznek részt a 3B szervezésében. A vizsgálat eredményeként a céget rizikó skálán helyezzük el, mely megmutatja, hogy a jelenlegi üzletmenet a jelenlegi portfolió, és emberanyag mellett milyen stabilitást mutat a cég jövőjére vonatkoztatva.

Az állapotfelmérés lehetővé teszi, hogy egy költséges üzletfejlesztés megkezdése előtt képet kapjon a megbízó saját cégéről, fejlődési lehetőségeiről, és ennek ismeretében döntsön a fejlesztés irányairól!

Benchmarking

A  jó üzletfejlesztés alapteóriája, hogy a fejlesztendő cégben megkeresi a legértékesebb embereket – mégha azok nem is szerepelnek kulcspozícióban – és általuk a stratégához eljuttatott információkat beépíti a fejlesztésbe. Vagyis fontos az aktuális üzlet sikeres embereit felismerni és ennél még fontosabb, hogy az ő személyiség profiljuk egyfajta iránymutatóként szolgáljon a fejlesztők számára. Aki egy adott területen, az adott cégnél, az adott termékkel/szolgáltatással sikeres tud lenni, annak a személyiségtípus összetételét egyfajta mintaként lehet használni a jövőbeni toborzások és kiválasztások alkalmával. Hiszen ez a személyiségtípus készlet már elfogadottá vált a megrendelő piacán. Ez a folyamat teljes összhangban van a 3B elmélettel, mely azt mondja, hogy nincsen “eleve sikerre rendelt személyiség”. Nincs olyan, hogy egy adott pozícióban csak egy bizonyos személyiségtípus tud helytállni. Ez lokalizáció, generáció, termék, piacfüggő kérdés. A jó viselkedés alapú elmélet a sikerfaktorokra épít. Ugyanakkor a valamely szempontból kudarcba fulladt személyiségtípust is meg kell határozni, hiszen ezt el tudja kerülni a jövőben a megrendelő.

Vagyis a 3B benchmarking iránymutatást ad arra, hogy mik a viselkedés alapú, személyiségtípusra visszavezethető siker krtitériumai és kudarc pontok egy-egy munkavállaló esetén. Így hatékonnyá teszi a jövőbeni toborzási és kiválasztási munkát a megrendelő számára.

Toborzás és kiválasztás

E gy cég fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy új emberek, friss energia és új gondolkodásmód kerüljön a cégbe bizonyos, előre megtervezett időközönként. Amennyiben a cég 3B viselkedés alapú megközelítést alkalmaz dolgozói motiválására, termékei felépítésére vagy épp üzleti stratégiájának meghatározására, úgy ez a HR folyamat igen egyszerű, hiszen a megrendelőnek konkrét, személyiségtípus összetételben megfogalmazott elvárásai könnyen teljesíthetők a megfelelő 3B kiválasztással. A kívánt és a kerülendő személyiségtípus profilok segítségével a 3B HR csapata komplexen át tudja venni a toborzás és kiválasztás folyamatát.

Amennyiben egy megrendelő a toborzás és kiválasztás alkalmával használja először a 3B metodikát, úgy a folyamat nagyon hasonló az előbb leírtakhoz, a különbség annyi, hogy a kívánt profil felépítésénél a megrendelő igényei kerülnek átültetésre a 3B nyelvezetre. Az esetleges elvárási ellenmondásokat így könnyen lehet tisztázni, konkrét elképzelések alakulnak ki a jövőbeni munkavállalóval szemben. Tipikus hibák vannak az elvárások között, mint például amikor egyszere akarunk kreatív de ugyanakkor precíz munkavégzésre alkalmas embert. Aki kreatív az igen nagy erőfeszítések által tud csak precízzé válni, aki meg alapjaiban véve precíz személyiség, attól távol áll a kreativitás, hiszen teljesen ellentétes embertípusok alapismérveiről beszélünk!

A toborzás és kiválasztás folyamata:

 • Keresendő profil felépítése (megrendelői elvárás 3B-re történő átfordítása)
 • Hirdetések
 • Pályázatok előszűrései (3B külső jegyes vizsgálat alapján, az eredeti embertípus CV alapján történő beazonosítása)
 • Interjúk a már eredeti embertípusokban megfelelő jelöltekkel
 • A potenciális jelöltek 3B tesztelése (álarc és módosult személyiségtípusok meghatározása)
 • Konkrét, 3 pólusú profil meghatározása
 • Szakmai vélemény és javaslattétel a megfelelő jelölt személyére
 • Szakmai vélemény az új munkavállaló motivációs rendszerére

A vizsgálat során az elemzésben résztvevők 36 kérdéses tesztet töltenek ki, majd egy 2-3 órás workshopon vesznek részt a 3B szervezésében. A vizsgálat eredményeként a céget rizikó skálán helyezzük el, mely megmutatja, hogy a jelenlegi üzletmenet a jelenlegi portfolió, és emberanyag mellett milyen stabilitást mutat a cég jövőjére vonatkoztatva.

Az állapotfelmérés lehetővé teszi, hogy egy költséges üzletfejlesztés megkezdése előtt képet kapjon a megbízó saját cégéről, fejlődési lehetőségeiről, és ennek ismeretében döntsön a fejlesztés irányairól!

Üzleti stratégia

A  „stratégia” manapság eléggé elcsépelt üzleti fogalom manapság. Ha valaki a jövőbe révedő megállapítást tesz és mindehhez cégvezető, akkor azt már hajlamosak vagyunk stratégiaként felfogni. Éppen ezért a vezetők jelentős többsége egyértelműen meg van győződve stratégiaalkotó képességéről. Ami nem is gond, hiszen egy üzleti stratégia alapjai a döntéshozó fejében születik meg. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a konkrét stratégiaalkotás már egy másik műfaj.

A stratégiaalkotás – milyen meglepő – a stratégák feladata. A stratégia az operatív üzlettől kellő távolságban lévő, de azzal szoros kapcsolatban álló üzletember. Ebből a megállapításból kiindulva, minél kisebb a cég mérete az operatív vezető és a stratéga feladatkör annál inkább olvad össze szerencsétlen módon.

A stratégia másik kritikus pontja, hogy csak bizonyos személyiségjegyekkel felruházott emberek képesek megalkotni azt. Az Uralkodó-Professzionalista vagy a Professzionalista-Uralkodó személyiségtípus összetételű menedzser tud valódi stratégiákat alkotni, hiszen ő az, aki kellő mértékben bír a konkrét jövő tervezésének képességével, illetve ő ért a manapság divatos „dreammaker” szerepkör megvalósításához, vagyis egy megfelelő „álom”, azaz koncepció megalkotásához.

A modern üzletmenetben a stratéga és az első számú operatív vezető szoros együttműködésével, a kulcsemberek workshopokon keresztüli bevonásával történik meg a stratégiaalkotás, melynek eredményeként egy a cégvezető/tulajdonos képére, az aktuális menedzsmentje által végrehajtható, a piacon megvalósítható üzleti elképzelések kerülnek meghatározásra.

A 3B rendszere ehhez a folyamathoz ad speciális támogatást.

A 3B alapú stratégiaalkotás folyamata a következő lépésekből áll:

 • Négyszemközti beszélgetés a Megbízóval (tulajdonos/cégvezető)
 • Kulcsemberek workshopja (4-5 órás pszichológiai alapú együttgondolkodás)
 • Megbízó és a Kulcsemberek személyiségtípusának komplex 3B meghatározása (workshop eredményeként, illetve rövid teszt segítségével)
 • Stratégiai elemzés (piacelemzés és személyiségtípus elemzés)
 • Stratégiai prezentáció (négyszemközti prezentáció a Megbízó felé a konkrét stratégiai irányokról)

Szervezetfejlesztés

A  3B szervezetfejlesztése tulajdonképpen a különböző üzletfejlesztési moduloknak a megbízó szükségletei alapján összeállított együttese. Közös pont az Állapotfelmérés, hiszen ez a modul mutat konkrét irányt a jövőbeni fejlesztési szükségletekhez. De az állapotfelmérés után cégmérettől függően válnak külön a szervezetfejlesztési irányok. Amíg a nemzetközi cégek esetében az elsődleges hangsúly általában a cégvezető egyéni stratégiájának a komplex céges stratégiához igazításán, a menedzsment átszervezésén majd a megváltozott csapat fejlesztésén illetve a kritikus értékesítési csatorna fejlesztésén van, addig a hazai cégeknél a komplex üzleti stratégia kialakítása, az értékesítési stratégia meghatározása, és a cég egészének – dolgozók, termékek/szolgáltatások – átvizsgálása, a költséghatékonysági pontok megtalálása kerül a fókuszba. Az viszont mindegyik 3B alapú szervezetfejlesztésben közös pont, hogy a munka megkezdéséhez az üzleti stratégia konkrét lefektetésére van szükség, hiszen az adott szervezetet a 3B minden esetben a megbízó személyiségéhez és ebből fakadó céljaihoz, vagyis egyéni stratégiájához igazítja.

Vagyis a 3B szervezetfejlesztés minden megbízó esetében másként alakul, ahogy azt a személyiségtípusából adódó faktorok kijelölik a stratégiai csapat számára.

CV elemző rendszer

Eredmények

 • Több, mint 10 000 önéletrajz elemzésén tesztelve
 • Eredeti személyiség beazonosítása, a fő személyiségtípus meghatározása
 • Egyértelmű IGEN/NEM válasz a konkrét pályázó alkalmasságával kapcsolatban
 • A legfontosabb munkavállalói tulajdonságok definiálása
 • Az elemzett személy személyiségének bővebb megismerése (3B módszertan)
 • Interjúra kiválasztott jelöltek 92%-a alkalmas a meghirdetett pozícióra
 • A „short list” megbízók általi 100%-os elfogadása

Vizsgálat alapja

 • Tartalom és forma összevetése
 • Standard formák összevetése a személyiségtípusok jellemzőivel
 • Hobbi személyiség alapú vizsgálata
 • Karrierút személyiség alapú vizsgálata
 • Social media jelenlét vizsgálata (beazonosítás: fénykép, szül.dátum, lokáció)
 • Születési dátum (kód) vizsgálata (szociológiai, társadalmi kódok)
 • Generációs együttható vizsgálata (gazdasági, társadalmi környezet)

Vizsgálat alapja

 • Adatbevitel a 3B CV-elemző rendszerébe (5 adat+fényképes önélerajz feltöltése, cca. 5 perc)
 • Automatikus adatfeldolgozás a 3B CV elemző központjában
 • Komplex személyiség esetén (egyforma erősségű személyiségjegyek) elemzői értékelés
 • Egyedi tanácsadói értékelés igény esetén, a keresett pozícióval kapcsolatos megfelelési mutató tekintetében
 • Maximum: 24 óra időtartam alatt

Gamification

A vállalati motivációs környezetet egyre több cég a vállalat üzleti céljai irányába mutató ‘játékos” megoldással, a Gamification segítségével képzelik el. A jó Gamification nemcsak játszat, hanem a játékos személyiségét beazonosítja, motiválja.

A STAGE 10 alap személyiség kérdéssel dolgozik, mely bezonosítja a játékos/dolgozó jelen személyiségét, mely az elkövetkezendő 6-12 hónapban jelentősen nem változik. A jelenlegi Gamification megoldások kizárólag a viselkedés alapú beazonosítást próbálják megoldani, amiben a veszély, hogy az az adott személy álarcát mutatja, mely viszont egyik napról a másikra is jelentőset változhat. Vagyis a Gamification alkalmazása során megunja a játékot és egy újabb tehernek érzi azt. A Gamification.3B a személyiség bezonosítást 10 kérdés segítségével végzi, mellyel a jelen személyiség elsődleges személyiségtípusa 100%-os biztonsággal beazonosítható, generációs együtthatók alkalmazásával súlyozva azt.

A STAGE a 3B személyiségtípusokkal játszik, vagyis az értékelésnél is a játékos számára is uralkodó, önmegvalósító, emberközpontú, professzionalista kategóriákba sorol, ezeket fejti ki bővebben, tehát a játékos azonnal kap egy igen komoly, üzleti visszajelzést saját személyiségéről.